De Nieuwste School
In het kader van het overkoepelend onderzoek door LEPOVO zijn diverse scholen in beeld gebracht. Hoe organiseert De Nieuwste School in Tilburg een soepele, kansrijke overgang voor leerlingen tussen PO-VO?
Paspoort
• Naam school: De Nieuwste School, Tilburg
• Type onderwijs: VO, heterogeen VMBO T / HAVO / VWO
• Naam geïnterviewde: Bas Leijen, conrector algemeen profiel (onderbouw)
• Bestuur: OMO (Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs)
Van PO naar VO bij De Nieuwste School
• Met wie leren zij? Gestreefd wordt naar een verdeling van 50 leerlingen met vmbo-t advies, 50 havo- en 50 vwo-advies. De klassen zijn 30 leerlingen groot.
• Waar leren zij? In een eigen schoolgebouw. Soms wordt een extern kunstatelier gehuurd.
• Waarmee leren zij? De domeinen van de kerndoelen voor de onderbouw van vo komen overeen met de vakken die leerlingen volgen. Dit zijn onderzoeksleergebieden en gereedschapslessen. Hierin wordt gewerkt vanuit leerdoelen, vertaald naar bouwstenen met eigen leerdoelen en succescriteria. Zowel het product én het proces van het leren worden meegenomen in de keuze voor het uiteindelijk meest passende examenprofiel. Er wordt op de school niet methodisch gewerkt. Methoden zijn er als bronnenboeken voor de docenten, leerlingen werken vooral onderzoekend. Hiervoor wordt de denkcirkel gebruikt.
• Wanneer leren zij? De leerlingen zijn iedere dag van 8.45 uur tot 14.30 uur of 15.30 uur allemaal op school.
• Hoe worden leerlingen gevolgd en getoetst? De school start met een warme overdracht met het PO. Het PO advies is niet leidend voor het onderwijs dat wordt aangeboden. Driemaal per jaar ontvangt de leerling een persoonlijk portret met een advies vanuit het onderwijsteam voor het meest passende examenprofiel op dat moment. Ieder onderzoeksgebied en iedere gereedschapsles heeft twee datapunten per periode. Feedback komt in het feedbackportfolio. Gecijferdheid, Engels en geletterdheid gebruiken als datapunt o.a. JIJ toetsen. Na iedere periode vindt er een driehoekgesprek plaats met kind-ouders en school over het advies en de ambitie van de leerling. Die schrijft een plan van aanpak voor de periode erna. Na twee jaar stromen de leerlingen die vmbo-t gaan doen uit het algemene profiel. Na drie jaar maakt de rest de keuze tussen havo of vwo.
De Nieuwste School en de overgang naar het VO
Het motto van De Nieuwste School (DNS) is: “Verwondering brengt je verder”. In dit motto zitten de kernwaarden opgenomen: innovatie, openheid en verantwoordelijkheid. De onderbouw heet ‘algemeen profiel’. De school wil meer werken vanuit een feedbackcultuur, niet alleen met cijfers. Minder geleid door advies vanuit het PO. En aansluiten bij het advies van de Onderwijsraad: later selecteren, beter differentiëren.
Doelstelling van het algemeen profiel is dat de leerling inzicht krijgt in diens eigen leerproces waarmee deze de kans wordt geboden om zichzelf te ontwikkelen naar een passend examenprofiel. Ook de ouders zijn actief betrokken. Zonder het PO-advies wordt nu formatief gewerkt: vanuit leerdoelen en succescriteria die voor iedereen gelijk zijn. De individuele feedback maakt duidelijk waar de leerling staat ten opzichte van de leerdoelen.
De Nieuwste school als werk- en ontwikkelplek
De docenten zijn er allemaal van 8.15 uur tot 16.30 uur. De laatste twee uur is vergader- en ontwikkeltijd voor de onderwijsteams of de leergebieden. Vanuit de cao worden voorbereidingstijd en nawerk goed gefaciliteerd. De combinatie van het werken in onderwijsteams én het algemeen profiel werkt heel krachtig, omdat hiermee een beroep wordt gedaan op de collectiviteit van het beroep leraar.