LEPOVO heeft SSINinVO
LEPOVO is actief betrokken bij het onderzoeksproject ‘een Soepele Start in het Voortgezet Onderwijs’ (SSINinVO). Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe het welbevinden van startende vo-leerlingen behouden of geoptimaliseerd worden en wordt uitgevoerd door de Hanze (Hogeschool Groningen) in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, twee VO-scholen in de noordelijke regio, en een zorgpartner met een link naar speciaal (voortgezet)onderwijs. Betrokken onderzoekers van de Hanze zijn Henderien Steenbeek (lector en trekker van onderzoekslijn binnen LEPOVO) en Margot Bochane (lid binnenkring LEPOVO). Directeur van LEPOVO Elvira Folmer-Annevelink zit in de klankbordgroep van het project SSINinVO.
Medewerkers van Hanze Centre of Expertise Healthy Ageing, Dollard College, Openbaar Onderwijs Groningen, RUG, orthopedagogiek, Cosis en LEPOVO schoven aan bij de Klankbordgroep SSINinVO, april 2025.
In april 2025 vond een klankbordgroep-bijeenkomst plaats waarin een opzet is besproken van een SSINinVO-scan. Met deze SSINinVO-scan kunnen VO-scholen in de toekomst onderzoeken hoe zij het welbevinden van startende VO-leerlingen ondersteunen en kunnen zij verbeterpunten identificeren, aanpakken en evalueren. De scan bevat componenten die het welbevinden van startende leerlingen bevorderen en die gevonden zijn in de literatuur of in de praktijk. Denk hierbij aan de school (bv. inrichting mentoraat, veiligheid), de leraar (bv. relatie met leerling, ondersteuning aan leerling), de ouders (bv. ouderbetrokkenheid), vrienden (bv. goede vriendschap) en de leerling zelf (bv. gedachten, gevoelens, ondersteuningsbehoefte).
Alle partners presenteerden hun ervaringen met het welbevinden van startende leerlingen in het VO. Op beide VO-scholen zijn in het kader van het onderzoek interviews gehouden met ouders en mentoren, op één school ook met leerlingen. Hun verhalen zijn meegenomen in deze praktijkpresentaties. Een aantal highlights vanuit de praktijkpartners: beide scholen hebben een warme overdracht voor alle leerlingen. Eén school heeft een ambulant begeleider in dienst die leerlingen (door po aangemeld) begeleidt met de overstap. De andere school heeft een brugfunctionaris in dienst die (oa) ouders helpt met alles wat nodig is voor hun kind op het VO. De zorg-vso combinatie heeft een goede samenwerking van zorg in onderwijs. De doorstroom van SO naar VSO loopt soepel, maar voor SO naar regulier VO zijn er nog uitdagingen.
In een volgende fase van ons project gaan we de VO-scan inhoud geven: we gaan de componenten meetbaar maken en aanpakken (ontwikkelen,) uitproberen, evalueren en beschrijven, zodat scholen er in de toekomst zelf mee aan de slag kunnen.
Wil je op de hoogte blijven van dit project, check dan deze website: https://www.hanze.nl/nl/onderzoeken/centers/centre-of-expertise-healthy-ageing/projecten/ssin-in-vo