
Doorlopende leer- en ontwikkellijnen acht- tot veertienjarigen
Samenwerking onderzoek, opleiding en praktijk
Het Landelijk Expertisecentrum PO-VO (LEPOVO) is dé plek om kennis te delen en te ontwikkelen rond doorlopende leer- en ontwikkellijnen voor acht- tot veertienjarigen. Deze kennis sluit aan bij de praktijk en is verrijkt met recente wetenschappelijke inzichten. Hiermee kun jij je als onderwijsprofessional of opleider je praktijk versterken en bijdragen aan kansengelijkheid.
Blijf jij je ontwikkelen?
Nieuws
Op maandag 10 maart 2025 hield LEPOVO een symposium bij het Velon-congres (Vereniging Lerarenopleiders Nederland). Onderwerp: Wat doen pabo’s en tweedegraads lerenopleidingen om toekomstige leraren op te leiden over de grenzen van po en vo heen?
Hanze podcast over overgangen in het onderwijs: in gesprek gaan Aline Oelen, die promotieonderzoek doet naar de overgang van de voorschool naar groep 1, en Margot Bochane, die als postdoc onderzoek doet naar de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. De host van deze aflevering is Henderien Steenbeek, lector Diversiteit in Leren en Gedrag aan de Hanzehogeschool.
Terugblik bijeenkomst LEPOVO-klankbordgroep 12 februari 2025: introductie op het Auctoraat van Mieke van Diepen, daarna breakout-sessies om mee te denken over het overkoepelend onderzoek en de doorstroomtoets. Patrick van Schaik lichtte de Notitie Differentiatie pabo toe.
Het is weer de tijd van het voorlopig schooladvies, doorstroomtoets en toetsadvies. De PO-Raad en VO-raad bieden de tool scholenopdekaart.nl. Het ministerie van Onderwijs heeft een centrale tijdlijn gegeven van schooladvies tot definitieve toelating.
Bijdragen
De overgang van primair onderwijs (po) naar voortgezet onderwijs (vo) is een belangrijk overgangsmoment in de onderwijsloopbaan van leerlingen, waarbij kansenongelijkheid groter kan worden. Dit Fontys-onderzoek is gericht op hoe deze transitie verloopt en welke rol kansengelijkheid en de warme overdracht hierbij spelen. Onderzoek door dr. Antoinette D. A. Kroes, docent-onderzoeker bij Fontys Hogeschool en lid van de kenniskring van dr. Linda van den Bergh, binnen het Fontys-lectoraat Waarderen van Diversiteit.
Praktijkvoorbeelden
Kennisbank
Wetenschappelijke bron- bevordering van de nieuwsgierigheid van jongeren van 10 en 15 jaar in leren: Een verkenning van de basisbehoeften vanuit ecologisch perspectief.
Dit artikel onderzoekt de factoren die de nieuwsgierigheid van leerlingen stimuleren vanuit drie fundamentele psychologische behoeften.
In het artikel "Verwachtingen van jongens en meisjes van de overgang van primair naar voortgezet onderwijs", uitgewerkt door Linda van den Bergh, wordt verslag gedaan van een onderzoek naar de verwachtingen die kinderen hebben van de overgang van basis- naar voortgezet onderwijs en de ervaringen die zij daar hebben gedurende de eerste acht weken.
Kalender
Overzicht van bijeenkomsten die door ons georganiseerd worden of door onze partners waarmee wij samenwerken.
